Membangun ‘Sinema Sikap’: memproblematik hubungan kekuasaan Melayu-Tionghua dalam Mukhsin - Badrul Redzuan Abu Hassan; Faridah Ibrahim (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Makalah ini adalah sebuah pemerhatian terhadap kehadiran sebuah ‘sinema sikap’ dalam konteks pembangunan industri perfileman Malaysia. Hal ini didorong oleh ‘sikap sinema’ sebagai elemen kritikal perbincangan makalah ini yang dinaungi pengaruh wacana sosiobudaya dan politik semasa. Makalah ini mencadangkan ‘sikap sinema’ sebagai di antara problematik perfileman Melayu yang terpenting yang diikat dan dibentuk wacana sosiobudaya,sejarah dan politik tanahair yang unik dan sistemik sifatnya.Dengan menggunakan pendekatan analisis kritis wacana media Fairclough (1995), makalah ini mengkaji beberapa sekuen miseen-scene terpilih Mukhsin (2006) yang mengangkat estetika ‘sikap sinema’ terhadap pembingkaian hubungan kekuasaan Melayu-Tionghua yang terwacana dalam naskhah ini. Untuk pencerahan realiti sebuah hubungan kekuasaan, sekuen-sekuen Mandarin yang berkonsekuen ini akan diposisikan ke dalam konteks dinamika dasar pendidikan vernakular di negara ini.