The development of human behavior using Islamic approach - Ahmad Munawar Ismail,; Mohd Yusof Hj. Othman,; Jawiah Dakir, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Banyak teori telah dibuat ke atas tingkah laku manusia dan faktor-faktor yang mengawal, dan satu penjelasan popular di belakang tren tingkah laku manusia adalah agama. Agama dipercayai mempunyai kuasa yang besar dalam mempengaruhi tingkah laku manusia kerana link yang dekat dengan diri manusia rohani, dan sebab-sebab yang jelas. Peraturan dan pengetahuan yang datang bersama-sama dengan agama dilihat sebagai panduan di mana orang-orang yang beriman kepada agama akan mematuhi agama tanpa mengira keadaan dan tempoh. Dalam Islam, akidah atau teologi Islam adalah teras setiap tindakan dan diterima pakai sebagai satu cara hidup. Pengetahuan mengenai aqidah manusia dan keupayaan untuk memahami ajaran akidah yang ikhlas mampu mempengaruhi tingkah laku. Kepentingan pendidikan akidah dalam pembangunan tingkah laku manusia akan dihuraikan secara terperinci dalam kertas ini.