Persepsi dan kefahaman masyarakat bukan Islam terhadap Islam Hadhari - Amaludin Ab. Rahman,; Zaid Ahmad,; Sarjit Singh Darshan Sing,; Lee, Yok Fee; Muhamad Nazri Lokman,; Noor Asyikin Harun, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Islam Hadhari merupakan satu gagasan kerajaan untuk difahami dan dihayati oleh semua golongan masyarakat. Pelbagai program dilaksanakan bagi memastikan ianya tidak disalah fahamkan dengan pelbagai persepsi. Oleh itu, kertas ini bertujuan untuk memberi gambaran tentang persepsi dan kefahaman masyarakat bukan Islam terhadap pendekatan Islam Hadhari yang dilaksanakan. Ianya juga untuk mengenal pasti sejauh mana keberkesanan dalam kaedah menyampaikan mesej kepada masyarakat bukan Islam dan mengenal pasti cabaran serta cadangan kaedah berkesan dalam menyampaikan mesej tentang Islam Hadhari kepada masyarakat bukan Islam. Bagi tujuan ini, satu kajian dijalankan dalam kawasan bandar terpilih di sekitar Selangor dan wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan melibatkan 800 orang responden bukan Islam. Pendekatan kuantitatif dan kualitatif digunakan untuk mendapatkan maklumat berkaitan.Kaji selidik, perbincangan kelompok berfokus (PKB) dan temu bual individu penting (key informant interview) dijalankan. Secara keseluruhannya, dapatan menunjukkan terdapat persepsi positif dan negatif dalam kalangan masyarakat bukan Islam terhadap pelaksanaan Islam Hadhari dan tahap kefahaman masyarakat bukan Islam amat rendah dalam memahami pendekatan Islam Hadhari. Namun didapati mereka cuba memahami 10 prinsip Islam Hadhari. Dapatan juga mengesahkan terdapat perkaitan yang signifikan antara persepsi