Ciri anatomi stip bagi beberapa spesies Davallia (Davalliaceae) di Malaysia (Stipe anatomical characteristics in some Davallia (Davalliaceae) Species in Malaysia) - Noraini, T; Ruzi, A.R; Nadiah, N; Nisa, R.N; Maideen, H; Solihani, S.N (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian anatomi stip telah dijalankan ke atas tujuh spesies Davallia, iaitu D. denticulata, D. divaricata, D. trichomanioides var. trichomanioides, D. trichomanioides var. lorrainii, D. corniculata, D. repens dan D. solida var. solida di Malaysia. Kajian ini melibatkan keratan rentas bahagian stip menggunakan mikrotom gelongsor. Hasil kajian menunjukkan ciri anatomi stip seperti bentuk luaran stip, corak kehadiran sel sklerenkima di bawah epidermis, jenis dan bentuk stel, bilangan berkas vaskular, bilangan lapisan sel parenkima dan juga kehadiran cuping pada keratan rentas stip boleh digunakan untuk pengecaman dan pembezaan spesies. Ciri sepunya bagi genus Davallia ialah kehadiran sel sklerenkima mengelilingi stel dan di bawah lapisan sel epidermis, serta kehadiran sel parenkima berdinding tebal. Banyak ciri diagnostik ditemui dalam kajian ini dan antaranya ialah kehadiran satu cuping pada keratan stip tengah ditemui hanya pada D. trichomanioides var. lorrainii, corak 4 kehadiran sel sklerenkima di bawah epidermis ditemui hanya pada D. repens, corak 3 hanya ditemui pada D. solida var. solida, corak 5 dan 7 hanya ditemui pada D. corniculata, stel jenis dorsiventral protostel bagi D. divaricata dan bagi D. trichomanioides var. trichomanioides pula, kehadiran stel bentuk arka pada stip atas, stip tengah dan juga bawah merupakan ciri diagnostik yang baik untuk pengecaman spesies ini. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa ciri anatomi stip mempunyai nilai taksonomi dalam genus Davallia dan boleh digunakan sebagai data sokongan untuk tujuan pengecaman dan pembezaan spesies.