Pemantauan keberkesanan pembangunan wilayah Malaysia dalam aspek penduduk tempatan di Iskandar Malaysia - Rosniza Aznie Hj. Che Rose; Abdul Rahim Md Nor; Asmah Ahmad; Amriah Buang; Rosmiza Mohd Zainol (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2011)
Konsep pembangunan wilayah melibatkan perubahan dalam masyarakat dan sistem sosial daripada keadaan yang dianggap tidak memuaskan kepada keadaan yang lebih baik akibat beberapa kriteria yang seragam dalam lingkungan yang dibentuk. Sejak merdeka, Malaysia telah membangun dengan pesat dan kejayaan ini terbukti dengan kemajuan fizikal yang telah dicapai sehingga kini. Kemajuan lazimnya diukur berdasarkan faktor ekonomi dengan pendapatan per kapita digunakan sebagai petunjuk utama. Walau bagaimanapun, petunjuk yang merangkumi dimensi pembangunan lain juga perlu diambil kira untuk mendapatkan gambaran yang menyeluruh mengenai pembangunan. Tujuan kajian ini ialah memantau keberkesanan Dasar Perancangan Wilayah Malaysia dan mengenalpasti kualiti hidup dan kesejahteraan penduduk tempatan di Bandar Johor Bahru yang merupakan perintis pembangunan di Iskandar Malaysia dalam aspek perumahan.