Melaka sebagai pintu masuk pelancongan Sumatera: Perkembangan semasa dan cabaran era global - Hamzah Jusoh,; Habibah Ahmad,; Amriah Buang,; Ari Kurnia, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2011)
Negeri Melaka sudah lama membina jaringan strategik sebagai satu wahana untuk perdagangan,kebudayaan, keagamaan dan kerjasama penduduk dengan negara berjiran, terutamanya dengan beberapa provinsi di Sumatera, Indonesia. Hubungan di antara kedua buah negeri dan provinsi ini dengan mudah diperhati atau diterjemahkan melalui perjalanan penduduk bagi tujuan pelancongan sama ada di Melaka atau beberapa bahagian di Sumatera. Sebagai sebuah negeri yang mengiktiraf sektor pelancongan sebagai penjana ekonomi yang utama, banyak inisiatif telah diambil oleh pelbagai pihak berkepentingan di Melaka.Meskipun begitu, isu berkaitan orientasi pembangunan pelancongan yang memberi fokus kepada hal-hal berkaitan peranan Melaka sebagai pintu masuk pelancong Indonesia masih kurang diselidiki. Apakah langkah-langlah ini hanya menguntungkan negeri Melaka semata-mata atau Sumatera juga mendapat manfaatnya. Berdasarkan kajian di Melaka dan Riau – Dumai pada bulan April 2009, manfaat daripada pelancongan dinikmati oleh kedua-dua wilayah meliputi aliran kemasukan pelancong, aliran keperluan perkhidmatan dan barangan dan juga aliran pertukaran budaya serta kesenian. Artikel ini turut membincangkan cabaran negeri Melaka sebagai pintu masuk pelancongan daripada Sumatera menjelang pembentukan komuniti ASEAN 2015.