Kato dalam pemikiran minang: asas pembinaan teori sastera multikultural peribumi - Fadlillah Pencuri Sutan, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2011)
India, Karibia dan Afrika, sudah memiliki teori sastera dan budaya sendiri, sedangkan Indonesia masih pengguna teori buatan Eropah. Dengan dasar demikian, sudah saatnya untuk membangun teori kritik dari budaya sendiri untuk menelaah karya sastera atau budaya. Teori kritik dari budaya sendiri itu tentu dalam perspektif paradigme ilmu pengetahuan yang sudah berubah, antara lain paradigme postpositivisme. Dengan demikian dalam penelitian ini dirumuskan teori sastera multikultural, yakni kato dalam pengertian bahawa kata mengandung cerita, sejarah, politik, ideologi, filsafat dan spiritual, bangsa, ada integritas kosep jati diri. Oleh kerana kata adalah konstruk sosial dan budaya maka ia mempunyai kuasa. Dalam pengertian ini kato melampaui perkataan untuk membezakan pengertian linguistik, sebaliknya, ia adalah mengenai keberadaan. Apabila menyangkuti kebenaran, kato berdiri sendirinya. Pada intinya kekuatan sastera, adalah pada kato kerana sastera adalah dunia kata-kata. Manusia jadi “hadir” kerana ada kata. Inilah epistemologi kato.