Kaedah menangani stres dengan Solat - Nor Azah Abdul Aziz, (Faculty of Education, U.K.M, 2011)
Setiap individu tidak akan terlepas daripada mengalami stres. Stres adalah tindakbalas fizikal, emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan. Stres boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira umur, jantina, bangsa atau agama. Stres yang sederhana mampu memberi motivasi dalam perkembangan hidup seseorang tetapi stres yang berlebihan adalah merosakkan. Artikel ini membincangkan maksud stres, gejala dan kaedah menangani stres dari sudut psikologi, sains dan perspektif Islam khususnya tentang kebaikan solat.