Pemansuhan dasar PPSMI : tinjauan daripada perspektif parti politik, ahli akademik dan NGO serta pengalaman di sekolah - Junaidi Awang Besar; Fuad Mat Jali (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2010)
Makalah ini berusahah menyokong pemansuhan PPSMI (Polisi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris) oleh pihak kerajaan yang telah dilaksanakan oleh kerajaan sejak sesi persekolahan 2003. Penilaian ini adalah didasarkan kepada hasil kajian lapangan yang dilakukan dari tahun 2004 hingga 2008 di sekolah-sekolah terpilih di negeri Terengganu dan Selangor. Hasil kajian ini membuktikan prestasi pencapaian subjek sains dan matematik dalam tempoh pelaksanaan polisi tersebut adalah semakin merosot, terutamanya di sekolah harian luar bandar, kerana pihak-pihak yang terlibat tidak memahami istilah/konsep Inggeris dalam subjek-subjek tersebut, tidak menguasai asas bahasa Inggeris itu sendiri, pengajaran tidak jelas dan kekurangan bahan pengajaran. Bagi guru yang terlibat dalam pengajaran, 87.5 peratus di Terengganu dan 91.3 peratus di Selangor, menyatakan tidak dapat meningkatkan minat khususnya pelajar Melayu. Ibu/bapa juga, majoritinya tidak bersetuju PPSMI meningkatkan pencapaian anak Melayu dalam mata pelajaran sains dan matematik. Malahan pencapaian mereka semakin merosot kerana tidak memahami apa yang diajar oleh guru. Kesimpulannya, mereka berpendapat PPSMI memang sepatutnya dimansuhkan pada peringkat awal pelaksanaannya lagi