Pantun sebagai perakam Norma: penelitian awal terhadap perkahwinan dan keluarga Melayu - Fatimah Abdullah, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2009)
Makalah ini merupakan rakaman bagaimana pantun berfungsi dalam masyarakat Melayu. Tumpuan diberikan terhadap penggunaan pantun dalam perkahwinan dan kekeluargaan. Pantun-pantun yang dianalisiskan adalah dikutip secara langsung dalam kehidupan masyarakat masa ini. Makalah ini menjelaskan pantun terbukti merupakan tempat rujukan bagi perlakuan berpiawai dalam masyarakat Melayu. Baik daripada segi perkahwinan mahupun kekeluargaan, dari satu sisi, pantun merupakan artifaks yang merakamkan nilai, norma, falsafah serta bentuk, struktur dan isi kandungan masyarakat Melayu. Dari sisi yang lain, ia menggariskan perlakuan normatif secara kolektif dan individu