Kesan sitotoksik dan aktiviti anti-mrsa ekstrak metanol phyllanthus gracilipes dan phyllanthus columnaris - Fazari .G.M,; Azilawaty .A,; Nazlina .I,; Yaacob .W.A, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Satu kajian telah dijalankan untuk menguji kesan sitotoksik dan aktiviti antibakteria ekstrak metanol dari bahagian berbeza tumbuhan Phyllanthus gracilipes dan P. columnaris. Pengekstrakan dilakukan pada suhu bilik dan menggunakan alat-radas Soxhlet untuk menghasilkan 22 ekstrak. Ujian fitokimia ke atas ekstrak Soxhlet menunjukkan kehadiran saponin dalam semua ekstrak manakala steroid terdapat dalam ekstrak semua bahagian P. gracilipes dan 3 daripada ekstrak P. columnaris. Ujian sitotoksik ke atas kultur sel Vero menunjukkan hanya empat ekstrak yang sitotoksik dengan nilai LC50 di bawah 20 μg/mL iaitu ekstrak suhu bilik kulit-batang P. gracilipes, ekstrak Soxhlet kayu-batang dan daun P. gracilipes serta ekstrak suhu bilik kayu-akar P. columnaris. Ekstrak suhu bilik dan Soxhlet kayu-batang P. gracilipes serta semua ekstrak suhu bilik P. columnaris merencat pertumbuhan 13 pencilan Staphylococcus aureus Rintang-Metisillin (MRSA) yang diuji.