Pelaksanaan kelas kemahiran al-Quran di Malaysia: satu analisis - Mohd Aderi bin Che Noh, (Faculty of Education, UKM, 2011)
Membaca al-Qur'an dengan betul dan fasih merupakan satu amalan yang dituntut dalam islam. Meskipun begitu kebanyakan pelajar tidak memenuhi ciri-ciri pembacaan al-Qur'an yang baik sama ada dari sudut fasohah iaitu kelancaran menyebut huruf-huruf al Qur'an ,kemahiran bertajwij apatah lagi melagukan al Qur'an dengan suara yang baik. Bahkan ada yang langsung buta al-Qur'an. Justeru,kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan penilaian pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran tarranum al-Qur'an (KKQ) yang sudah pun dilaksnakan sejak dua puluh empat tahun yang lepa. Kajian ini akan mengenal pasti kekuatan dan kekurangan yang berlaku dalam perlaksanaan P&P Tarranum al Qur'an KKQ. Kertas kerja ini juga akan mengenengahkan beberapa cadangan bagi memperkasakan peranan GPI dalam mempertabatkan pendidikan Al-Qur'an di institusi pendidikan. Kajian ini dilaksanakan si seluruh sekolah menengah kebangsaan Agama dan Sekolah berasrama penuh di negeri Selangor yang melaksanakan kurikulum KKQ. methodologi kajian tinjauan digunakan dlam kajian ini. Populasi kajian adalah pelajar tingkatan empat yang seramai 106 ornag pelajar dan sampel kajian yang pula ialah 78 orang pelajar. Indikator yang berkaitan dengan penilaian pengajaran dan pembelajaran tarranum al-Qur'an (KKQ) dijadikan asas dalam membina soal selidik yang terkandung dalam 4 bahagian. Hasil ujian deskriptif menunjukkan sikap dan minat pelajar yang tinggi terhadap pembelajaran KKQ walaupun dari aspek pengajaran guru menunjukkan min yang sederhana. Implikasi kajian ialah guru KKQ perlu sentiasa mempertingkatkan kemahiran pengajaran dengan menggunakan kepelbagaian kemahiran dan alat bantu mengajar.