Komponen bahan inorganik dalam zarahan termendap semasa kejadian jerebu 1997 - Mohd Talib Hj. Latif ,; Mohd. Rozali Othman, (Environmental Management Society, Malaysia, 2000)
Kajian zarahan termendap dan komponennya telah dijalankan sebelum,semasa dan selepas fenomena jerebu yang melanda Malaysia pada tahun 1997 di dua kawasan perindustrian iaitu Kawasan Perindustrian Air Keruh, Melaka dan Kawasan Perindustrian Teluk Kalung, Kemaman, Terengganu. Antara parameter-parameter yang diukur dalam kajian ini adalah jumlah zarahan termendap, zarahan tidak larut, zarahan terlarut,abu,pH air hujan,anion (NO3-, SO42- ,Cl- ) kation ( NH4+ , Ca2+ , Mg 2+, K+ ) serta kandungan logam berat (Pb, Cd, Fe, Zn, Mn, dan Cr) dalam air hujan. Hasil kajian menunjukkan bahawa jumlah zarahan termendap meningkat dengan ketara (p< 0.05) semasa jerebu berlaku berbanding keadaan biasa. Antara komponen lain yang menunjukkan peningkatan yang ketara adalah NO3-, SO42, NH4+ dan Ca2+