Kesan latihan silang budaya terhadap tanggapan kawalan dan sikap silang budaya - June M. L. Poon; Rohaya Abdul Ghani; Rasidah Arshad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Kesan interaksi antara kaedah pengajaran dan gaya pembelajaran terhadap hasil pembelajaran telah ditemui dalam beberapa kajian. Namun, masih kurang jelas kenapa pembelajaran lebih berkesan apabila kaedah pengajaran sepadan dengan gaya pembelajaran. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengenal pasti pembolehubah proses bagi menjelaskan fenomena tersebut. Keberkesanan sesuatu program latihan silang budaya juga dinilai. Peserta kajian terdiri daripada 123 pelajar MBA yang dibahagikan menjadi dua kumpulan secara rawak. Peserta dilatih dengan menggunakan kaedah didaktik dan kaedah pengalaman. Data demografi, gaya pembelajaran, dan sikap silang budaya dikutip sebelum latihan dijalankan. Ukuran-ukuran selepas latihan pula ialah sikap silang budaya dan penilaian pelatih mengenai latihan. Hasil kajian menunjukkan bahawa pelatih melaporkan sikap silang budaya yang lebih positif selepas latihan dan kesan pemadanan gaya pembelajaran dan kaedah latihan terhadap sikap silang budaya dapat diterangkan melalui persepsi tentang kawalan. Implikasi dapatan-dapatan ini dan cadangan penyelidikan turut dibincangkan