Pertumbuhan pacuan pelaburan langsung asing: Ujian sebab-menyebab di Malaysia - Rizaudin Sahlan; Mohd Saharudin Shakrani; Zairy Zainol (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2003)
Kepentingan pelaburan langsung asing (PLA) masuk di beberapa negara ditunjukkan dari segi peranannya memacu pertumbuhan ekonomi. Kajian-kajian PLA dan kaitannya dengan pertumbuhan ekonomi menyatakan bahawa PLA bertindak-balas atau merangsang pertumbuhan ekonomi manakala kajian lain pula menyatakan wujud hubungan songsang antara FDI dan pertumbuhan ekonomi. Dengan menggunakan data siri masa antara tahun 1980 hingga 2001, kajian ini adalah untuk mengenal-pasti arah yang wujud antara aliran PLA masuk dengan pertumbuhan ekonomi negara. Aliran PLA masuk dikelaskan kepada empat punca utama, iaitu daripada Kesatuan Eropah, NAFTA, negara-negara Asia-Pasifik dan ASEAN. Kajian mendapati, PLA masuk dan pertumbuhan ekonomi Malaysia adalah berko-integrasi atau wujud hubungan jangka panjang antara keduanya. Analisis sebab-menyebab Granger versi VECM pula menunjukkan PLA masuk dari ASEAN dan NAFTA membentuk hubungan dua-hala dengan pertumbuhan ekonomi Malaysia. Keadaan sebaliknya berlaku bagi kes PLA masuk dari Kesatuan Eropah yang membentuk hubungan sehala, iaitu pertumbuhan dalam ekonomi memberi kesan kepada PLA masuk dari Kesatuan Eropah manakala pertumbuhan dalam PLA masuk tidak memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi. Bagi kes PLA masuk dari Asia-Pasific pula menunjukkan bahawa tidak wujud hubungan sehala mahupun dua hala antara PLA masuk dengan pertumbuhan ekonomi Malaysia