Taking lessons of Muslims history in shaping excellent hadhari community of the 21st century - Mohd Roslan Mohd Nor, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Artikel ini membincangkan kegemilangan umat Islam sepanjang sejarah ketamadunan, kejatuhan dan bagaimana ia harus bangkit kembali. Islam pernah di saat kegemilangannya menguasai pelbagai wilayah termasuklah Eropah, Afrika dan Asia. Kemasukan Islam ke Andalus sebagai contoh, telah membuka ruang kepada kecemerlangan tamadun Barat hari ini. Banyak ilmu-ilmu hasil penemuan orang Islam dikembangkan di Barat. Namun, sudah hampir satu abad kejatuhan kerajaan Islam terakhir, Turki Utmaniyyah, kegemilangan Islam hanya tersemat pada bahan-bahan bacaan sahaja tanpa dapat dilihat dengan fizikal. Umat Islam seharusnya belajar dari sejarah lalu untuk kembali bangkit mencorak kehidupan dunia. Dalam konteks Malaysia, penulis menganggap dokongan kerajaan untuk membentuk masyarakat gemilang melalui pendekatan Hadhari harus dilihat sebagai sesuatu yang positif untuk mengembalikan kegemilangan silam. Artikel ini merujuk kepada beberapa penulisan sarjana dalam mewacanakan Hadhari dan ia cuba membentuk beberapa gagasan baru sebagai pemerkasaan dalam memugar kegemilangan umat