Production of bio-oil from Palm Oil Shell - M.N. Islam; F.N. Ani (2000)
Biojisim dalam bentuk kulit kelapa sawit, suatu bahan buangan pepejal agro-industri yang banyak terdapat di Malaysia, pertama kali dipirolisiskan diikuti dengan pemecahan bermangkin di dalam sebuah sistem pirolisis pantas bermankin sepadu. Proses pirolisis dijalankan di dalam satu sistem lapisan terbendalir manakala rawatan bermangkin dilakukan di dalam suatu sistem lapisan tetap. Di dalam lapisan terbendalir pasir silika diguankan sebagai bahan lapisan manakla di dalam lapisan tetap H-ZSM-5 dan H-USY zeolit digunakan sebagai mangkin. Gas nitrogen digunakan sebagai gas pembawa. Pirolisis pantas dilakukan dengan menyuap bahan mentah zarahan langsung ke dalam lapisan terbendalir panas pada suhu 400 to 600°C. Hasil minyak maksimum 58% diperolehi pada suhu optimum 500°C dengan masa mastautin ketara wap 1.48 saat. Produk yang diperolehi ialah biominyak cecail; arang pejal, gas dan kok. Perubahan hasil produk dan komposisi produk dengan suhu lapisan mangkin untuk mangkin H-ZSM-5 dan H-USY dipertimbangkan dalam kajian ini. Hasil cecair didapati menurun dengan peningkatan suhu lapisan mangkin manakala hasil gas dan kok bertambah dengan peningkatan suhu lapisan mangkin. Sebatian kimia yang diperolehi ialah asid organik, fenol, hidrokarbon, alkohol, ester dan keton. Fenol merupakan bahan kimia penting dengan penggunaan yang luas seperti sebagai agen penuangan untuk komponen automotij; alat rumah, komponen elektrik, resin perekat untuk pelapisan papan lapis dan bahan penebat. Sebaliknya kandungan hidrokarbon yang tinggi menunjukkan ia boleh digunakan sebagai bahan api mentah di dalam enjin automotij: Semua bahan kimia ini bemilai tinggi dari segi nilai dan harganya