Penswastaan dan pasaran buruh - Zulkifly Osman; Nor Ghani Md. Nor (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1999)
Andaian ulama dasar penswastaan ialah kecekapan ekonomi meningkat apabila kegiatannya dikendalikan oleh pihak swasta. Sekaligus, kesejahteraan penduduk akan turut meningkat. Hakikat ini telah banyak didokumenkan dalam kajian-kajian lepas yang kebanyakannya tertumpu kepada kesan penswastaan dalam pasaran barangan. Kajian terhadap kesan penswastaan dalam pasaran buruh amat kurang sekali. Malahan, sepanjang yang diketahui ia belum pernah dilakukan di Malaysia. Inilah yang menjadi tujuan utama kertas ini di dalam usaha menampung kekurangan kajian tersebut. Dalam kertas ini ditunjukkan bahawa dari segi teori, iaitu berasaskan pengubahsuaian terhadap model Haskel-Szymanski (1993), penswastaan Jabatan Telekom Malaysia. Ini adalah akibat langsung daripada perubahan objektif syarikat yang diswastakan, iaitu daripada kebajikan sosial kepada keuntungan maksimum. Namun begitu, jika pasaran diliberalisasikan, kesan negatif ini akan dapat dikurangkan