The academic lectures of native English speakers: its complexities - Zarina Othman, - (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2008)
Makalah ini membentang satu gambaran umum wacana kuliah dan elemenelemen yang berkemungkinan mempengaruhi kefahaman atau ketidakfahaman mengenai kuliah yang disampaikan oleh empat pensyarah di Lancaster Universiti, United Kingdom dari subjek disiplin yang berbeza. Pemerhatian telah dibuat ke atas wacana kuliah mereka yang telah direkod secara audio-video. Makalah ini dimulakan dengan penerangan asas dan cabaran dalam pendengaran kuliah diikuti dengan penerangan sedikit kajian ke atas penutur jati Inggeris. Hasil penemuan mengenengahkan cabaran kepada pelajar apabila mendengar wacana kuliah yang disampaikan oleh pensyarah penutur jati Inggeris