Penentu keterlibatan nelayan pesisir pantai dalam aktiviti bukan pertanian di Kuala Kedah, Kedah - Ahmad Zubir Ibrahim,; Abd.Rahim Anuar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Artikel ini bertujuan untuk mengkaji keterlibatan golongan nelayan di dalam aktiviti bukan pertanian. Kajian ini dilakukan di kalangan 200 orang nelayan pesisir pantai di Kuala Kedah, Kedah. Analisis data kajian ini menggunakan analisa logit. Hasil kajian mendapati bahawa ciri-ciri individu (umur, jantina, pendidikan dan pengalaman) dan ciri-ciri isi rumah (bilangan tangungan, perbelanjaan ke atas pendapatan, pendapatan pasangan dan sumbangan anak-anak) memberi kesan secara langsung ke atas keterlibatan nelayan di dalam aktiviti bukan pertanian. Kajian ini juga turut mencadangkan pembangunan keusahawanan di komuniti nelayan sebagai usaha mempertingkatkan keterlibatan golongan ini dalam aktiviti bukan pertanian terutama dalam industri pemprosesan hasil laut.