Kesan kekangan kewangan dan gelagat eksport ke atas produktiviti firma di Malaysia - Mohd Adib Ismail,; Nurul Mawaddah Md Salim, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Firma memasuki pasaran antarabangsa untuk meluaskan pasaran bagi produk mereka. Untuk itu, mereka memerlukan pembiayaan yang mencukupi. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kesan kekangan kewangan dan gelagat mengeksport terhadap produktiviti firma di Malaysia dari tahun 2000 hingga 2015. Firma yang dipilih adalah firma yang tersenarai di Bursa Malaysia. Kaedah penganggaran kaedah momen teritlak (GMM) telah diaplikasikan bagi menganalisisdata kajian. Keputusan kajian secara umumnya menunjukkan faktor kewangan dalaman memainkan peranan yang amat penting dalam mempengaruhi produktiviti firma di Malaysia. Selain itu, faktor saiz, umur firma, tahap keumpilan dan tingkat produktiviti terdahulu juga mempengaruhi tingkat produktiviti semasa. Manakala, analisis subsampel menunjukkan firma pengeksport sangat bergantung kepada pembiayaan dalaman. Namun, faedah daripada eksport mengurangkan kebergantungan peningkatan produktiviti ke atas kewangan dalaman. Dapatan ini menunjukkan kepentingan eksport dalam mengurangkan pengaruh kekangan kewangan ke atas produktiviti. Implikasinya, dasar kerajaan yang memudahkan aktiviti eksport dapat memastikan peningkatan produktiviti yang berterusan di kalangan firma serta meningkatkan pertumbuhan ekonomi.