Some notes on the Portuguese & Frankish pirates during the Mamluk period (872-922AH./1468-1517AD.) - Wan Kamal Mujani, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2007)
Artikel pendek ini bermatlamat untuk menyoroti hubungan antara sebuah kuasa Islam yang besar pada Zaman Pertengahan iaitu Mamluk dengan Portugis dan kumpulan lanun Eropah dalam tempoh setengah abad sebelum kejatuhan kerajaan Islam tersebut. Ia juga bertujuan untuk melihat sejauh mana hubungan tersebut mempengaruhi urusan dan kedudukan ekonomi Mamluk. Secara umumnya, artikel ini mendapati bahawa hubungan antara Mamluk dengan kedua-dua pihak tersebut sentiasa dalam keadaan tegang dan genting. Mereka dilaporkan kerapkali menggugat aktiviti perdagangan dengan menyerang serta merosakkan kapal-kapal dagang dan pelabuhanpelabuhan Mesir di samping mengakibatkan kerugian kepada para peniaga dan pedagang Mamluk. Selain mengganggu kelicinan aktiviti perdagangan, mereka juga menyebabkan kerajaan Mamluk terpaksa memperuntukkan sejumlah dana yang besar untuk menampung kos-kos tertentu seperti membaiki kerosakan pelabuhan, mendirikan benteng-benteng pertahanan dan menyediakan ekspedisi-ekspedisi armada laut yang mana perbelanjaan tersebut secara tidak langsung telah menjejaskan perbendaharaan negara