Panduan syariah untuk ibu bapa menangani perilaku seksual remaja autisme - Fariza Md Sham,; Salmihah Che Mud,; Manisah Mohd Ali,; Zuliza Mohd Kusrin,; Rosmawati Mohamad Rasit,; Siti Norlina Muhammad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Perilaku seksual bermula apabila berlaku perubahan organ biologi akibat kematangan organ pembiakan. Mereka mempamerkan perilaku seksual di khayalak ramai kerana tidak memahami situasi berikut berlawanan dengan norma masyarakat. Merujuk kepada permasalahan, sehingga kini bentuk pendekatan yang sesuai dan boleh diikuti oleh ibu bapa dalam mengawal tindakan remaja autisme mengikut ketetapan Islam masih terhad. Kebanyakan pada hari ini bersumberkan Barat. Oleh itu, kajian ini bertujuan membina garis panduan syariah untuk ibu bapa menangani perilaku seksual remaja autisme. Kajian ini menggunakan temu bual sebagai kaedah utama untuk mendapatkan maklumat berkaitan perilaku seksual remaja autisme. Temu bual dijalankan bersama ibu bapa yang mempunyai anak remaja autisme. Kajian ini turut mendapat maklumat melalui perbincangan meja bulat yang diadakan sebanyak 5 kali dalam usaha mengemaskan lagi pembinaan garis panduan syariah untuk ibu bapa menangani perilaku seksual remaja autisme. Hasil kajian mendapati ibu bapa amat memerlukan satu garis panduan syariah yang memuatkan tatacara untuk diajarkan kepada anak remaja autisme mereka. Oleh itu, dalam kajian ini turut memuatkan tatacara didikan ibu bapa kepada remaja autisme dan larangan keagamaan untuk mengurangkan kecenderungan perilaku seksual agar dapat digunapakai dalam memberi pendidikan kepada anak remaja autisme. Sumbangan kajian membuktikan pendidikan agama berupaya mendidik perilaku seksual remaja autisme. Implikasi kajian mencadangkan agar garis panduan syariah ini dapat digunapakai oleh ibu bapa, guru, masyarakat dan pihak yang berkaitan seperti JAKIM, KPWKM, JKM dan NGO dalam usaha menangani perilaku seksual dalam kalangan remaja autisme.