Islam, muslims and the west in globalisation era: A reflection on 'the danish cartoon' case - Rozita Ibrahim (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2006)
Artikel ini membincangkan maksud globalisasi serta pengaruhnya terhadap hubungan di antara ‘Islam’ dan ‘Barat’. Meskipun globalisasi sukar didefinisikan secara tuntas, namun kehadirannya tidak dapat dielakkan dalam kehidupan masa kini. Artikel ini mengambil maksud globalisasi sebagaimana dikemukakan oleh Lister (2006) dan Appadurai (1990). Seterusnya artikel ini mengupas pengaruh globalisasi dalam hubungan Islam dan Barat dengan mengambil contoh kes kontroversi kartun nabi Muhammad s.a.w yang disiarkan akhbar Denmark, Jyllands-Postens, pada 30 September 2005