Pemindaan Perkara 9 perlembagaan Jepun dalam pentadbiran Shinzo Abe - Asmadi Hassan; Rohayati Paidi; Mohd Ikbal Mohd Huda (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Perlembagaan Jepun digubal oleh Supreme Commander of the Allied Powers (SCAP) pada Februari 1946. Perkara 9 dalam perlembagaan tersebut yang menghadkan kebebasan angkatan tentera Jepun menjadi isu besar sehingga terdapat desakan supaya dipinda, terutamanya oleh parti pemerintah iaitu Parti Liberal Demokratik (LDP). Perkara 9 didapati tidak lagi sesuai dengan persekitaran politik sekarang dan perkara ini dibangkitkan beberapa kali oleh Perdana Menteri, Shinzo Abe. Abe mengutamakan dua perkara dalam pentadbirannya, iaitu pertama, membangunkan semula ekonomi negara melalui “Abenomics” dan kedua menjadikan Jepun sebagai negara “normal” dengan meminda Perkara 9. Artikel ini membincangkan pemindaan Perkara 9 di bawah pentadbiran Shinzo Abe termasuk mengapa Perkara 9 perlembagaan Jepun perlu dipinda, usaha yang dilakukan Abe untuk merealisasikan pemindaan perlembagaan tersebut, maklum balas dari Amerika Syarikat, China dan Korea dan terakhir, sokongan rakyat Jepun sendiri. Analisis artikel ini mendapati bahawa Amerika Syarikat menyokong usaha “menormalkan” Jepun, tetapi tidak bagi China dan Korea. Walau bagaimanapun Abe perlu memberi tumpuan bagi mendapatkan persetujuan rakyat Jepun. Walaupun LDP mempunyai majoriti di kedua-dua dewan parlimen, tetapi referendum khas adalah menjadi halangan utama. Majoriti rakyat Jepun masih menentang rancangan beliau. Abe sepatutnya memahamkan rakyat terlebih dahulu mengenai rancangan beliau kerana ia melibatkan kehidupan seharian mereka.