Teori kepimpinan dari perspektif Islam dan barat dalam terma kepimpinan transformasi - Nor Anisah Abu Hanipah; Razaleigh Muhamat@Kawangit (Department of Da'wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Isu kepimpinan bukanlah isu yang baru dibincangkan. Malahan, telah disebut dalam al-Quran dan hadis Rasulullah S.A.W. Teori kepimpinan Islam telah menjadikan Rasulullah S.A.W sebagai model terbaik dalam kepimpinan samada dari sudut keluarga, pentadbiran, ekonomi, politik dan sebagainya sehingga membawa satu perubahan yang sangat besar. Para Sarjana Barat juga tidak terlepas pandang daripada membahaskan isu ini dan salah satu bentuk kepimpinan yang menjadi kajian mereka ialah kepimpinan transformasi. Teori yang dibawa oleh mereka juga telah dijadikan panduan daripada pelbagai kumpulan dan organisasi di Malaysia pada masa kini. Terma bagi perkataan perubahan yang digunakan dalam kepimpinan Islam tidak jauh bezanya dengan terma transformasi yang digunakan oleh Barat kerana keduanya mempunyai definisi yang sama. Maka, kajian ini bertujuan untuk mengkaji teori kepimpinan dari perspektif Islam dan Barat dalam terma kepimpinan transformasi dan menganalisis persamaan dan perbezaan teori kepimpinan dari perspektif Islam dan Barat dalam terma kepimpinan transformasi. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah analisis dokumen secara deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa teori kepimpinan dari pandangan Islam dan Barat mempunyai teori tersendiri sehingga mewujudkan beberapa persamaan dan perbezaan dalam pelbagai sudut.