Tazkiyat al-nafs dalam kerangka maqasid al-shari'ah - Abu Dardaa Mohamad; Salasiah Hanin Hamjah; Ahmad Irdha Mokhtar; Mohamad Zulkifli Abdul Ghani (Department of Da'wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Takziyat al-nafs ialah suatu proses pendidikan jiwa yang berpandukan Islam dalam bentuk penyucian dalaman dan perkembangan luaran supaya dapat mengekang kemahuan dan sifat buruk yang membawa kepada kerosakan kepada jiwa. Ia dilihat selari dengan salah satu perbahasan maqasid al-sharicah iaitu hifz al-nafs. Oleh itu, kajian ini bertujuan menjelaskan konsep tazkiyat al-nafs seterusnya konsep maqasid al-sharicah itu sendiri secara umum dan hifz al-nafs secara khusus bagi melihat keberadaan tazkiyat al-nafs dalam kerangka maqasid al-sharicah. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan. Hasil kajian menunjukkan bahawa tazkiyat al-nafs ialah salah satu cabang maqasid al-sharicah yang terkandung dalam hifz al-nafs.