Kepentingan kerohanian dalam menangani pesakit kanser wanita menurut Islam - Nora Ahmad @ Aziz,; A'dawiyah Ismail,; Salasiah Hanin Hamjah, (Department of Da'wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kerohanian menurut Islam merupakan aspek penting yang perlu difahami oleh semua pesakit kanser dan ianya sangat sesuai diaplikasikan bagi pesakit kanser wanita. Kanser adalah satu ujian yang baik untuk manusia atau pesakit hidup lebih cemerlang, dengan syarat pesakit tersebut tabah. Namun, terdapat segelintir manusia apabila menghadapi ujian kesakitan, mereka tidak redha dan sabar sehingga tiada harapan untuk meneruskan kehidupan. Selain itu, terdapat juga pesakit yang mengambil jalan pintas iaitu mendapatkan kaedah rawatan tradisional seperti bomoh, pawang dan sebagainya. Akibatnya ramai pesakit yang menganggap ujian ini sebenarnya tiada harapan lagi dan hanya menunggu ajal sahaja. Bahkan juga ada sebahagian amalan mereka jauh menyimpang daripada ajaran Islam. Hal ini menyebabkan pesakit mengamalkan rawatan yang tidak betul dan bertentangan dengan tuntutan syarak seperti mengamalkan mantera yang jelas terpesong dari akidah yang sebenar. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji konsep kerohanian dan kepentingan kerohanian dalam menangani pesakit kanser wanita menurut Islam. Kajian ini menggunakan reka bentuk dokumen analisis kandungan dengan mengumpul data-data yang berkaitan kefahaman yang mendalam dari aspek teoritikal. Dapatan kajian mendapati bahawa konsep kerohanian amat sesuai diamalkan dalam kalangan pesakit kanser wanita dan kepentingan aspek kerohanian seperti mengakui bahawa ujian adalah satu rahmat daripada Allah SWT, dapat membersihkan jiwa orang-orang mukmin dan sebagai satu latihan kepada manusia dalam membentuk peribadi mulia.