Sifat kinetik dan isoterma penjerapan formaldehid ke atas komposit serbuk serat kelapa sawit-TiO2 - Nor Rahafza Abdul Manap,; Roslinda Shamsudin,; Mohd Norhafsam Maghpor,; Muhammad Azmi Abdul Hamid,; Azman Jalar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Sifat isoterma dan kinetik penjerapan formaldehid ke atas komposit serbuk serat kelapa sawit-TiO2 yang melibatkan sistem gas-pepejal adalah dikaji. Komposit serbuk serat kelapa sawit-TiO2 dihasilkan dengan mencampurkan serbuk kelapa sawit dan serbuk TiO2 dengan nisbah 8:2 menggunakan teknik pengisaran mekanik. Pengujian dijalankan di dalam kebuk ujian dengan komposit serbuk kelapa sawit-TiO2 dibiarkan untuk menjerap dan mengurangkan nilai kepekatan formaldehid secara pasif. Didapati nilai penjerapan maksima dan sifat kinetik penjerapan bergantung kepada kepekatan awal formaldehid. Kepekatan awal, Ci, 2.1 ppm dan 0.5 ppm masing-masing diwakili oleh pseudo-tertib pertama dan pseudo tertib kedua, manakala Ci = 0.75 dan 0.9 ppm diwakili oleh model Elovich. Isoterma penjerapan formaldehid diwakili oleh isoterma Freundlich dengan nilai korelasi tertinggi R2 = 0.9397 berbanding nilai korelasi isoterma Langmuir (R2 = 0.8692) dan isoterma Temkin (R2 = 0.8756). Parameter keseimbangan, 0<RL<1 bagi setiap kepekatan pemula menunjukkan penjerapan formaldehid ke atas serbuk komposit serat kelapa sawit-TiO2 cenderung untuk berlaku.