Gambaran konflik politik dalam kalangan masyarakat Sabah - Che Abdullah Che Ya, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Makalah ini bertujuan meneliti konflik politik yang berlaku dalam kalangan masyarakat Sabah berdasarkan novel Busa Hati karya ArenaWati. Apa yang digambarkan oleh ArenaWati melalui karyanya ini pastinya bertolak daripada realiti pergolakan politik yang berlaku dan diterjemahkan dalam bentuk realiti kreatif. Antara konflik politik yang digambarkan oleh pengarang termasuklah pertentangan ideologi, perebutan dan penyelewengan kuasa, politik wang dan rasuah, politik etnik dan amalan lompat parti. Kajian mendapati, melalui Busa Hati pengarang merakamkan kembali konflik politik yang berlaku di Sabah dalam bentuk realiti kreatif.