Kemahiran generik dan pencapaian akademik dalam kalangan guru pelatih di Institut Pendidikan Guru Malaysia - Kamarul Md. Shah,; Farah Mukhtar,; Hasnah Abdullah,; Manoriza Abdul Malek,; Zairiniah Mohd. Shukur, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kemahiran generik dalam kalangan guru pelatih di salah sebuah Institut Pendidikan Guru (IPG) di Malaysia. Seramai 104 orang guru pelatih semester akhir Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Data dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik yang telah diadaptasi dari soal selidik kemahiran generik yang telah dibina oleh SCANS (2001), Mohd Sattar (2009), Kamarudin (2010), Kemahiran Insaniah (KPTM 2006) dan Rangka Kerja Kualiti Malaysia – MQA (2005). Antara pemboleh ubah yang dikaji ialah: (1) kemahiran komunikasi, (2) kemahiran pemikiran kritis dan penyelesaian masalah, (3) kemahiran kerja berpasukan, (4) pembelajaran berterusan dan pengurusan maklumat, (5) kemahiran kepimpinan, (6) moral dan etika dan (7) kemahiran keusahawanan. Keputusan kajian menunjukkan bahawa tahap kemahiran generik guru-guru pelatih adalah berada pada tahap sangat baik. Keputusan kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang positif antara kemahiran generik dan pencapaian akademik guru pelatih. Selain itu, dapatan kajian juga menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara kemahiran generik dan faktor jantina sebaliknya pula tiada perbezaan yang signifikan antara kemahiran generik dan faktor kaum. Kesimpulannya, kepentingan kerja berpasukan, kesediaan mengambil tanggungjawab dan pembelajaran secara kolaboratif merupakan antara aspek penting untuk pembelajaran yang berkesan dalam konteks ini yang perlu difikirkan oleh tenaga pengajar. Akhir sekali, kajian ini mencadangan beberapa inisiatif yang boleh dilakukan khususnya yang berkaitan dengan kemahiran generik untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan.