Perlembangaan Itqan Muluk dan Nasionalisme Melayu-Islam - Rahimin Affandi Abd. Rahim; Abdullah Bukhari Abdul Rahim; Ridzwan Ahmad; Muhammad Ikhlas Rosele (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Perlembagaan Itqan Muluk membuktikan keilmuan Melayu-Islam di Tanah Melayu dan sebagai bukti kearifan tempatan Melayu-Islam dalam menjalani kehidupan bernegara. Terkandung di dalamnya tentang bagaimana cara masyarakat Melayu menangani masalah negara dan berhadapan dengan cabaran penjajahan kuasa asing. Oleh kerana itulah artikel ini akan cuba menganalisis konsep nasionalisme Melayu-Islam yang difahami dalam Perlembangaan Itqan Muluk. Ia juga bakal menunjukkan keunggulan teori, world-view dan pemikiran sarjana Melayu sendiri berbanding dengan teori nasionalisme barat. Kajian mendapati bahawa perlembagaan Itqan Muluk memainkan peranan penting dalam penjagaan nasionalisme masyarakat Melayu tanpa mengabaikan ketinggian syariat Islam di Tanah Melayu.