Amalan komunikasi mentor membangunkan psikososial menti - Nor’Ain Abdullah; Azman Ismail; Mohd Fazir Abd Latif; Najihah Omar (Pusat Pembangunan Mahasiswa dan Perhubungan Alumni, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kajian ini mengukur perhubungan di antara amalan komunikasi mentor dan pembangunan psikososial menti. Data kajian diperolehi daripada mahasiswa Program Sarjana Muda di sebuah universiti penyelidikan di Malaysia, dengan menggunakan kaedah kaji selidik. Analisis model laluan Smart Partial Least Squares (SmartPLS) telah digunakan untuk melakukan pengujian hipotesis dan keputusan ini mengesahkan bahawa amalan komunikasi bersemuka berupaya meningkatkan psikososial menti. Manakala, amalan komunikasi terbuka tidak berupaya meningkatkan psikososial menti di organisasi kajian. Selanjutnya, kajian ini menyediakan perbincangan, implikasi dan kesimpulan turut.