Strategi dan corak pengantarabangsaan perniagaan agro di Malaysia - Zizah Che Senik,; Rosmah Mat Isa,; Ridzuan Md Sham,; Ratana Jabir, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Artikel ini mengkaji pendekatan strategi pengantarabangsaan yang diambil oleh perusahaan kecil dan sederhana (PKS) agro. Objektif kajian ini ialah mengenalpasti strategi kemasukan dan pemilihan pasaran oleh syarikat PKS agro, dan mengetahui bagaimana ciri-ciri syarikat mempengaruhi kepantasan proses pengantarabangsaan. Kajian kes digunakan keatas lima syarikat PKS agro di Malaysia. Kajian mendapati syarikat PKS agro menggunakan pelbagai strategi mod kemasukan seperti eksport langsung, usahasama, dan rakan kongsi asing untuk menembusi pasaran antarabangsa. Kajian membuktikan ciri-ciri syarikat seperti jenis produk, jenis perniagaan, dan pemilikan merupakan faktor utama yang mempengaruhi strategi mod kemasukan asing dan sasaran pasaran, yang kemudiannya menentukan corak pengantarabangsaan, samada tradisional ataupun born-global. Artikel ini mencadangkan satu tipologi corak pengantarabangsaan dan beberapa proposisi berkaitan dengan proses pengantarabangsaan. Kajian ini memberi panduan kepada pemilik/pengurus perniagaan industri agro untuk menembusi pasaran global. Manakala bagi penggubal dasar pula ianya boleh menjadi asas untuk membentuk garis panduan dalam membantu industri perniagaan agro bersaing di peringkat antarabangsa.