Pelarian dana: bukti baharu peranan modal manusia - Tamat Sarmidi; Abu Hasan Shaari Md Nor; Mohd Azlan Shah Zaidi; Umar Abdul Basar (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Masalah pelarian dana telah diselidik sejak awal tahun 1980-an. Namun kajian sedia ada hanya tertumpu kepada memperbaiki kaedah pengiraan pelarian dana dan faktor utama punca pelarian dana. Kajian ini mengorak selangkah lagi kehadapan dengan mengkaji faktor yang mampu untuk mengurangkan kesan negatif daripada dua faktor utama pelarian dana iaitu kesan risiko ekonomi dan risiko institusi melalui saluran pengukuhan modal manusia. Tujuan kajian ini adalah untuk menyelidik hubungan antara pelarian dana dan modal manusia dengan menggunakan kaedah sistem panel dinamik. Hasil kajian menunjukkan bahawa pekali regrasi modal manusia mempunyai hubungan negatif dengan aktiviti pelarian dana. Dapatan ini menerangkan bahawa modal manusia mampu mengurangkan aktiviti pelarian dana dengan meningkatkan keyakinan pelabur untuk melabur dan mengekalkan pelaburan sedia ada. Oleh itu polisi yang digubal untuk menangani masalah pelarian dana semestinya mengambil kira faktor pengukuhan sektor modal manusia.