Menangani wabak denggi di Malaysia: satu tinjauan kaedah rawatan dan pencegahan - Er, Ah Choy; Wayandiana Abdullah (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Denggi merupakan virus bawaan nyamuk Aedes. Virus DENV menyebabkan pelbagai penyakit pada manusia, dari Demam Denggi (DF) kepada sindrom mengancam nyawa yang dipanggil Demam Denggi Berdarah (DHF). Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis mengenai punca berlakunya jangkitan denggi serta virus yang terlibat dan melihat kepada tahap jangkitan denggi serta penglibatan antarabangsa mengenai jangkitan denggi serta mengenal pasti kaedah dan rawatan alternatif kepada jangkitan denggi.Kajian menggunakan kaedah kajian perpustakaan dalam pengumpulan data melalui analisis kandungan, dokumen berkaitan strategi untuk menyelesaikan masalah demam denggi ini akan mendapatkan maklumat berbentuk data sekunder. Hasil kajian mendapati bahawa Denggi disebabkan oleh virus, tiada ubat atau antibiotik untuk merawat; satu-satunya rawatan adalah untuk merawat gejala. Bagi Denggi biasa, rawatan adalah sekadar melegakan simptom (gejala). Rehat dan pengambilan cecair untuk penghidratan yang mencukupi adalah penting.