Kebergantungan media sosial terhadap isu Arab Spring dalam kalangan khalayak di Malaysia - Fauziah Ahmad; Dafrizal Samsudin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Kebangkitan Arab muncul lewat 2010 untuk membantah kekuasaan pemerintah authoritarian yang bermula dari Libya, Tunisia, Bahrain, Syria dan seterusnya merebak ke negara Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA), dan salah satu darinya adalah Mesir. Kebangkitan ini menular dengan pantas kerana adanya media sosial untuk menyebarkan dan mencambah setiap isu sensitif kegawatan negara Mesir. Ia juga telah menjambat beribu-ribu rakyat Mesir untuk bersatu dan keluar berdemonstrasi di jalanan untuk menyokong penyingkiran rejim pemerintahan Mubarak. Media sosial telah memberi impak terhadap pengetahuan, sikap dan tingkah laku khalayak merentasi global termasuk Malaysia. Kajian ini bertujuan melihat setakat manakah impak kebergantungan terhadap media sosial dalam kalangan khalayak Malaysia terhadap revolusi Mesir.