Islam and human rights in a culturally-embedded Malaysia - Shamsul Amri Baharuddin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Perbahasan tentang Hak Asasi Manusia di Malaysia amat menarik memandangkan rakyat Malaysia merangkumi pelbagai etnik yang masingmasing mempunyai budaya tersendiri di samping nilai-nilai sejagat yang dikongsi bersama. Kesan-kesan budaya penjajah dan amalan keagamaan seperti Hindu, Buddha dan Islam juga sedikit sebanyak telah mencorakkan pelbagai interaksi dan gaya hidup setiap kaum. Dalam makalah ini penulis menganalisis rasional perbahasan di antara Islam dengan persoalan Hak Asasi yang berkaitan dengan orang Melayu khususnya dengan mengambil kira realiti latar belakang budaya kepelbagaian etnik rakyat Malaysia