Kesan Triali Isosianurat (TIAC) terhadap sifat tegangan filem Poly L-Laktid Asid (PLLA) yang diiradiasi gamma dan alur elektron - Mohd Reusmaazran Yusof; Roslinda Shamsudin; Yusof Abdullah; Norzita Yaacob (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
PLLA merupakan biodegrasi polimer yang mempunyai aplikasi yang meluas dalam pelbagai bidang industri dan perubatan. Dalam kajian ini, PLLA telah dicampurkan dengan triali isosianurat (TIAC) antara 1 hingga 6 v/v% bagi melihat perubahan sifat tegangan dan terikan filem PLLA. TIAC biasanya digunakan sebagai agen taut silang dan keplastikan untuk mengubah sifat polimer. Campuran PLLA-TIAC telah diiradiasi pada 10 kGy di bawah alur elektron (EB) dan gamma (γ). Keputusan menunjukkan kekuatan tegangan (tegasan maksimum) menurun dengan peningkatan kandungan TIAC di dalam PLLA tetapi meningkat sedikit pada 4 v/v% TIAC bagi PLLA iradiasi dan tanpa iradiasi. Manakala nilai terikan didapati meningkat pada TIAC 2 v/v% dan menurun apabila TIAC ditambah melebihi 2% v/v% terutamanya bagi PLLA yang diiradiasikan. Daripada keputusan DSC terdapat perubahan pada suhu peralihan kaca, Tg, suhu penghabluran sejuk, Tc, entalpi penghabluran sejuk, Hc dan suhu peleburan, Tm menunjukkan berlaku perubahan pergerakan rantaian PLLA dan fasa penghabluran dengan kehadiran TIAC dan sinaran mengion di dalam PLLA. Perubahan pada puncak penyerapan spektra infra merah jelmaan fourier (FTIR) menunjukkan berlaku penggantian atau kemasukkan molekul TIAC ke dalam rantian PLLA.