Kesan ketidakseragaman sedimen dasar ke atas kerokan tempatan di sekitar tiang bersilinder - Wan Hanna Melini Wan Mohtar,; Muhd Aminurlah Amin,; Mohamad Rafi Abdul Shukor, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian mengenai kerokan setempat di sekitar tiang jambatan selalunya menggunakan sedimen seragam dan tidak jelekit sebagai parameter sedimen yang dipermudahkan. Namun begitu, sedimen yang didapati di saluran sebenar ialah sedimen tidak seragam dengan taburan saiz partikel yang pelbagai. Kajian ini melihat kepada kelakuan kerokan setempat bagi dua jenis sedimen tidak seragam, tidak jelekit dengan parameter gradasi ialah 1.5 dan 2.25. Ujikaji makmal dijalankan dengan menggunakan tiang bersilinder berdiameter 2.5, 3.5, 5 dan 6 cm. Pengukuran kedalaman kerokan maksima, panjang mendatar dan membujur kerokan diukur menggunakan skala Vernier bagi setiap ujikaji. Kedalaman dan panjang kerokan didapati meningkat secara konsisten apabilal saiz tiang meningkat bagi kedua-dua jenis sedimen. Peningkatan panjang kerokan membujur dan mendatar meningkat secara eksponensial apabila saiz tiang meningkat dari 3.5 cm ke 5 cm. Kesan ketidakseragaman sedimen jelas memberikan kesan kepada kelakuan kerokan setempat di mana kedalaman dan panjang kerokan bagi sedimen dengan nilai parameter gradasi lebih tinggi adalah lebih rendah. Tambahan pula, ciri-ciri kerokan setempat yang diperolehi jauh lebih rendah dari nilai yang dikira melalui persamaan empirikal, di mana perbezaan boleh mencapai sehingga 200%. Ini menunjukkan kesan pemerisaian wujud di mana sedimen lebih kasar melindungi sedimen yang lebih halus dari bergerak. Oleh sedemikian, aras kerokan adalah lebih kecil dari apa yang dijangka dan ini memberikan kebarangkalian jambatan direkabentuk terlebih.