Kedudukan dinamik berasaskan pembaikan halaju bagi mengoptimum komputasi perlanggaran dalam simulasi kain - Nur Saadah Mohd Shapri; Riza Sulaiman; Abdullah Bade (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian ini bertujuan membangun Teknik Kedudukan Dinamik Berasaskan Pembaikan Halaju (VcCPBD) bagi mempertingkat kestabilan tindak balas perlanggaran melibatkan kedudukan, halaju dan pecutan nod partikel selepas berlaku perlanggaran Sesama Sendiri (SCD). Uji kaji menunjukkan perlanggaran teknik VcCPBD yang direkod adalah tidak melebihi 5 mili saat pada setiap langkah masa. Selain daripada itu, purata perlanggaran teknik ini juga mencapai nilai lebih kecil sebanyak 1.018% berbanding dengan teknik Halaju Gerakan 1.995% dan teknik Berasaskan Kedudukan Dinamik (PBD) 1.151%. Uji kaji turut menunjukkan teknik yang dicadang dapat menjana peningkatan masa komputasi perlanggaran yang signifikan berbanding dengan pendekatan tradisional.