Nomenclature varian Melanau Sarawak dari era kolonial ke abad 20: analisis kritis 100 tahun interaksi kebahasaan genetik - Rahim Aman; Shahidi A. Hamid; Norfazila Ab. Hamid (Pusat Pengajian Media dan Komunikasi, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kajian varian Melanau (VM) ini dianalisis dari era kolonial, iaitu pada awal abad ke-19 sehinggalah abad ke-20. Huraian ini dianalisis secara kritis dari sudut ilmu linguistik perbandingan. Sesungguhnya, kajian terhadap VM ini, mula dicetuskan oleh para mubaligh dan diikuti oleh golongan antropolog. Kajian pada awal abad ke-19 dan ke-20 lebih tertumpu kepada pengumpulan bentuk-bentuk kosa kata bahasa Melanau dan lokasi penempatan etnik tersebut. Kajian VM sekitar abad ke-20 dilihat terus berkembang. Pada peringkat ini, kajian fosil linguistik yang menekan pada aspek interaksi kebahasaan yang bersumberkan pada aspek genetik mula diberikan penekanan. Kajian VM dari tahun 1890-1970-an memperlihatkan satu perkembangan kajian yang boleh dikatakan sebagai satu usaha yang tidak pernah putus yang dilakukan oleh para pengkaji untuk mengungkap VM ini. Bermula daripada ahli mubaligh atau pendakwah, kajian VM ini diteruskan lagi oleh golongan budaya dan para ahli linguistik. Usaha yang telah dilaksanakan oleh para pengkaji ini harus dipuji kerana melalui kajian ini masyarakat dunia akan lebih mengenali dan memahami nilai budaya masyarakat.