Penggunaan e-Pembelajaran dalam Pengajaran dan Pembelajaran yang Berkesan. - Yusup, Hashim (2012)
Kertas kerja ini akan menjelaskan konsep dan sejarah perkembangan e-Pembelajaran di Malaysia diperingkat sekolah dan pusat pengajian tinggi. Tumpuan akan diberi kepada pedagogi dan rekabentuk pengajaran dan pembelajaran dan melihat bagaimana teknologi dan media elektronik digital dapat memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran. Dalam hal ini kerangka konseptual Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) akan dijelaskan yang merupakan kerangka asas kepada integrasi dan penggunaan e-Pembelajaran dalam program pendidikan dan latihan guru. Sambil itu pengaruh dan sumbangan teori konstruktivisme dan connectivism juga akan dibincangkan terutama yang berkaitan dengan pendekatan pengajaran tumpuan pelajar dan penggunaan teknologi web 2.0 dalam rangkaian e-pembelajaran. Kertas kerja ini pada akhirnya akan membincangkan beberapa model dan amalan terbaik penggunaan e-Pembelajaran khususnya pembelajaran dalam talian, kesan, potensi dan masa depan e-Pembelajaran dalam kurun ke-21.