Effect Of Oil Spill On Hydraulic Conductivity Of Poorly Graded Sand - Zabidi, Husnna Aishah (2018)
Pencemaran tanah oleh minyak diesel kebiasaannya berlaku disebabkan tumpahan minyak daripada kenderaan, kemalangan kebocoran daripada tangki atau kebocoran paip air. Pencemaran ini menyebabkan kerosakan yang ketara terhadap alam sekitar. Hidrokarbon yang terdapat dalam minyak berterusan memberi kesan kepada kualiti dan ciri fizikal tanah. Berikutan dengan keadaan ini, tujuan penyelidikan ini ialah seharusnya untuk belajar tentang kesan dengan memperkenalkan jumlah Ringan Bukan Berair Fasa Cecair (RBRFC) ke dalam struktur pasir gred tidak baik dengan mempertimbangkan perubahan aras air. Kelakuan RBRFC bergerak diperhatikan dan diterangkan. Satu ujian lajur dimensi dan kaedah analisis gambar telah digunakan. Kes yang pertama melibatkan aras air yang mulanya turun dan kemudiannya naik. Dalam kes ini, minyak diesel terperangkap dalam kawasan tepu adalah sebanyak 9 % apabila 50 ml minyak diesel digunakan dan 4 % apabila 25 ml minyak diesel digunakan. Kes yang kedua melibatkan aras air yang mulanya naik dan kemudiannya turun. Dalam kes ini, jumlah minyak diesel terperangkap dalam kawasan tidak tepu ialah 10% apabila 50 ml minyak diesel digunakan dan 3 % apabila 25 ml minyak diesel digunakan. Di antara keadaan dan kemungkinan yang diberikan, yang paling kritikal ialah apabila aras air turun dan kemudiannya naik, dengan jumlah minyak diesel sebanyak 50 ml.