Traffic Sign And License Plate Detection Based On Saliency, Meanshift, And Mathematical Morphology - Cheong , Wei Sheik (2015)
Sebuah model pengesanan objek yang terdiri daripada septrum ketonjolan, peruasan anjakan purata, dan anggaran bentuk morfologi telah dicadangkan dalam kajian ini. Kaedah pengiraan ketonjolan yang lebih baik berdasarkan perhatian penglihatan manusia telah diperkenalkan. Septrum ketonjolan adalah berdasarkan prinsip operasi de-konvolusi dalam domain log-spektrum, dan pengiraannya cepat dengan hanya parameter tunggal untuk ditala. Selain itu, septrum ketonjolan mempamerkan ciri keteguhan warna di bawah pelbagai pencahayaan, dengan skim warna biasa RGB boleh digunakan untuk imej warna. Bagi meningkatkan lagi prestasi model yang dicadangkan, anjakan purata tanpa parametrik dan kaedah Otsu telah digunakan untuk meruaskan objek daripada sekitarnya. Selain itu, kaedah faktor bentuk yang mudah berdasarkan morfologi matematik diperkenalkan untuk mengenal pasti objek yang diruas dengan mengukur bentuknya. Untuk menilai keberkesanan dan kesesuaian kaedah yang dicadangkan, dua masalah di sektor pengangkutan, iaitu, pengesanan tanda isyarat lalu-lintas dan plat lesen kenderaan dikaji secara terperinci. Berdasarkan dua set data daripada umum dan dikumpul secara tempatan, kaedah yang dicadangkan menunjukkan keseimbangan yang baik antara ketepatan dan kelajuan. Keputusan simulasi menunjukkan bahawa ia adalah tujuh kali lebih cepat daripada teknik perihalan bentuk dalam pengesanan tanda isyarat lalu-lintas, dan mengambil masa kurang daripada 0.6 saat dalam pengesanan plat lesen kenderaan berbanding degan kaedah pemadanan pencontoh dan pembelajaran mesin. Kajian ini menunjukkan kegunaan kaedah pengesanan objek dalam satu kerangka kerja bersepadu untuk kedua-dua masalah pegesanan tanda isyarat lalu-lintas dan plat lesen kenderaan, oleh itu, menyumbang ke arah kemajuan dalam sistem pengangkutan pintar.