Al-Hakim Al-Naisaburi & Metodologi Penulisan Hadis Al-Mustadrak 'Ala Al-Sahihain - Muhammad Mustaqim Mohd Zarif (Universiti Sains Islam Malaysia, 2011)
Buku ini bertujuan mengupas pelbagai isu berkaitan konsepsi dan metodologi al-Jakim dalam penerimaan hadis dan sejauh manakan ia diaplikasikan dalam penulisan al-Mustadrak. Disamping itu perbincangan mengenai biodata dan kreadibiliti al-Hakim turut dimuatkan selain penilaian sampel beberapa hadis terpilih yang terdapat di dalamnya. Ini bukan sahaja dapat memberikan satu gambaran yang komprehensif mengenai al-Hakim dan karyanya ini, bahkan dapat membuka jalan ke arah memahami dan memanfattkannya sebagaimana layaknya.