أحكام الزينة للرجال والنساء في الشريعة الإسلامية: دراسة مقارنة بين المذاهب الأربعة - Muhammad Nazri Bin Tahir (2010)
Islam menggalakkan umatnya menghiasi diri mereka supaya kelihatan cantik dan sempurna. Kertas projek ilmiah ini membicarakan hukum perhiasan bagi lelaki dan perempuan mengikut syariat Islam. Secara umumnya, perhiasan tergolong dalam perkara yang berkaitan dengan perempuan manakala perhiasan bagi lelaki lebih menjuruskan kepada perkara yang umum bukannya perkara yang khusus sepertimana pengkhususannya terhadap perempuan. Perkara yang akan dibicarakan merangkumi maksud perhiasan dan pensyariatamya di dalam a1-Quran dan Hadis. Kemudiannya akan membicarakan pula benda-benda yang dijadikan perhiasan seperti emas dan perak, pemakaian sutera bagi lelaki dan perempuan dan sebagainya. Kajian ini cuba mengupaskan persoalan tersebut mengikut pandangan empat mazhab iaitu Hanafi, Maliki, Syafie dan Hambali.