Kontrak Sosial atau Perkembangan Perlembagaan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain, Datuk Dr. (Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), 2019)
Pada hari ini istilah kontrak sosial sering dikaitkan apabila isu-isu sensitif khususnya kedudukan Islam, Raja-Raja Melayu, bahasa Melayu, keistimewaan orang Melayu dan kewarganegaraan diperbahaskan. Pada hakikatnya, kontrak sosial adalah satu istilah yangmempunyai tafsiran tersendiri, bukanlah bermaksud suatu perkara yang dihasilkan melalui proses rundingan semata-mata. Rencana ini bertujuan untuk menghuraikan maksud kontrak sosial dari sudut istilah di samping menonjolkan proses sebenar penginstitusian Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957.Keabsahan penggunaan istilahkontrak sosial dalam konteks Negara kita diuji dalam rencana ini, sebagai alternatifnya, istilah ‘perkembangan perlembagaan’ atau dalam Bahasa Inggeris disebut „constitutional development‟diajukan bersama-sama dalam perbahasan.