Penentuan indeks kepekaan sekitaran dengan menggunakan ciri-ciri sedimen dan morfologi pantai di sekitar Kuala Terengganu - Haiyati Hamid (Universiti Putra Malaysia Terengganu, 2014)
Satu kajian untuk menentukan nilai Indeks Kepekaan Sekitaran telah dijalankan di sepanjang pantai Kuala Terengganu bermula dari Kampung Mengabang Lekar hingga ke Chendering.