Kemahiran berfikir kritikal dan motivasi terhadap pembelajaran sains melalui pembelajaran berasaskan masalah - Siew Nyet Moi @ Sopiah Abdullah (Penerbit UMS, 2018)
Kemahiran berfikir secara kritikal merupakan kemahiran yang boleh dipupuk dan ditingkatkan melalui proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Pemilihan kaedah Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBM) untuk memupuk dan meningkatkan kemahiran berfikir kritikal murid adalah bersesuaian dengan kemahiran pembelajaran abad ke-21. Namun, segala usaha untuk meningkatkan kemahiran berfikir akan menjadi sia-sia sekiranya elemen motivasi terhadap pembelajaran murid diabaikan. Oleh itu, buku ini ditulis dengan teliti dan dibincangkan secara komprehensif tentang konsep, teori, model dan contoh aktiviti yang berkaitan dengan kaedah PBM dan motivasi agar dapat memberi kefahaman yang lebih mendalam kepada pembaca tentang kemahiran berfikir kritikal dan motivasi terhadap pembelajaran Sains. Sehubungan dengan itu, buku ini boleh dijadikan sebagai panduan dan rujukan utama kepada guru, bakal guru dan ahli psikologi pendidikan untuk mengadaptasi konsep, teori, model dan contoh aktiviti yang dibincangkan di dalam buku ini.